Taubat Golongan Atasan

Posted on

 

Bab taubat sering menjadi topik hangat dalam kuliah dan ceramah agama. Kerana perkara ini sudah menjadi satu asas penting dalam kehidupan seorang muslim yang tidak terlepas daripada dosa. Bila ingat dosa, pasti tidak terlepas pandang tentang taubat. Betapa taubat merupakan ibadah yang mesti dipraktikkan secara rutin bagi insan yang serba berdosa. Hatta, Imam Ghazali mengatakan, andai diri sendiri terdetik merasakan diri sudah cukup baik dan sempurna berbanding dengan orang lain, pun, sudah dikira berdosa. Inikan pula berprasangka buruk pada orang lain.

Taubat luarbiasa ini diketengahkan untuk orang-orang atasan yang berstatus eksklusif yang ingin kembali ke pangkal jalan. Sama ada hendak bertaubat setelah pencen, atau masih memegang jawatan tertentu dan terlintas untuk kembali kepada Allah. Jangan dilayan hati dan nafsu yang bilamana diri hendak bertaubat, maka pelbagai keraguan ditimbulkan oleh setan dengan tujuan hendak menghalang hati kembali kepada Allah. Sebagai contoh, ‘tak payahla taubat, nanti diulangi balik dosa tu, buat penat je’ ataupun ‘terlalu muda untuk bertaubat sekarang ni’ ataupun ‘alang-alang dah buat dosa terlalu banyak, baik teruskan aje’. Dialog ini andai di sebut oleh pemilik hati, ketahuilah, syaitan dan nafsu sudah berakar umbi dalam hati tersebut, dan sekiranya dituturkan pada orang lain dan didengari olehnya, si empunya hati boleh jadi fasik dan berdosa. Itulah kesan dosa dan penangannya yang tidak berkesudahan.

Presiden, Perdana Menteri, Menteri Kabinet, Menteri Besar, Exco, Y.b, Ketua Pengarah, Pengarah, Pengurus dan sebagainya yang terlibat dengan korupsi, rasuah, salah guna kuasa, zalim, mengambil hak orang lain, adalah menjadi kewajipannya untuk memastikan taubat itu diterima Allah, adalah dengan memulangkan semula segala hak-hak yang telah diambil semasa era kezalimannya dahulu. Sekiranya tidak tahu berapa anggaran atau jumlah kos yang wajib dipulangkan hak itu semula, hendaklah diukur dengan ‘ghalbatiz dzon’ iaitu secara kasar mengikut perkiraan yang diketahui hanya si pelaku sahaja. Andaikata tidak mengetahui siapa pemilik yang sepatutnya dipulangkan hak itu, hendaklah ia menginfaqkan wang, harta atau tanah itu untuk maslahat umum dengan meniatkan segala infaq itu kepada pemiliknya asal yang telah dizalimi. Jika tiada wang atau harta untuk dipulangkan kepada pemilik asalnya, ataupun jatuh fakir, hendaklah berjumpa kepada pemilik hak asal dan mohon dihalalkan atas segala kezaliman yang dilakukan dahulu. Sekiranya, semua perkara di atas tidak mampu dilakukan, hendaklah memperbanyakkan istighfar dan keampunan daripada Allah Taala atas segala kezalimannya yang lampau. Ini berkaitan dengan kezaliman yang melibatkan harta.

Kezaliman yang melibatkan hak-hak maruah peribadi pula, ada kaedahnya. Sekiranya Presiden, Perdana Menteri, Menteri Kabinet, Menteri Besar, Exco, Y.b, Ketua Pengarah, Pengurus dan sebagainya yang terlibat dengan menuduh orang berzina, atau dirinya berzina, penyaksian palsu, mengeji, menghina, mengadu-domba, mengintip, menjaja cerita dan segala apa yang boleh menjatuhkan maruah seseorang, hendaklah berjumpa terus dengan orang yang dizalimi tersebut, seterusnya memohon keampunan dan keredhaannya, sebelum orang yang dizalimi ini akan menuntut haknya sebenar di akhirat kelak.

*  Isi dalam artikel ini diambil daripada link majalah al Waie Islami, nukilan Dr. Hussin Shahatah, tetapi huraian dan olahannya adalah daripada penulis sendiri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s