Bercampur-aduk

Posted on

Apabila seseorang memasak sesuatu masakan, bahan-bahan masakan telah dicampur adukkan dengan pelbagai resepi, agar masakan tersebut menjadi lazat dan kelihatan berselera. Maka istilah campur aduk dalam masakan boleh menjadikan sesuatu masakan yang kurang enak boleh menjadi enak. Ini berbeza dengan amalan soleh atau sesuatu ibadah yang ingin dilakukan. Istilah campur aduk, tidak sesuai untuk sesuatu ibadah, kerana ibadah itu tidak boleh bercampur aduk antara kewajipan terhadap Allah dan tuntutan hawa nafsu.

Sebagai contoh, memakai tudung itu wajib ke atas perempuan. Ia adalah tuntutan syarak dan tidak diberi pilihan sama ada hendak pakai ataupun tidak. Wajib. Kaedah dan cara pemakaiannya jelas disebut dalam al Quran, mestilah menutupi paras dada serta dilabuhkan. Itu prasyarat utama bertudung dalam Islam. Dan itulah ibadah. Yang dimaksudkan ibadah yang bercampur aduk ini apabila sesuatu ibadah itu diadun mengikut selera hawa nafsu seseorang. Dijadikan tudung itu singkat, jarang atau transparent dan ketat. Hasilnya ibadah terhadap Allah itu menjadi rosak, dan paling merugikan ianya tidak mendapat apa-apa pahala daripada Allah Taala.

Begitulah juga dengan majlis walimah perkahwinan. Islam menuntut umatnya berkahwin dan disyariatkan diadakan kenduri bagi memberitahu tentang ikatan perkahwinan tersebut. Ini juga adalah ibadah. Akan tetapi, ibadah ini boleh tercemar apabila dicampur adukkan dengan rontaan hawa nafsu yang menjadikan majlis perkahwinan itu sebagai tempat untuk berhibur. Dendangan nyanyian, karaoke, lagu-lagu mengasyikkan telah merosakkan ibadah pada Allah. Sekaligus, ibadah itu dikelirukan, dan dimanipulasikan mengikut citarasa hawa nafsu manusia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s