Al Fatihah Buat Tukya

Posted on

 

Pada tanggal 11 Ogos 2011, terdengar berita kematian novelis terkenal Malaysia Tuan Haji Azizi bin Abdullah atau lebih dikenali sebagai Tukya. Pemilik nama ini tidak mengenaliku, tetapi ku mengenali dirinya dan sering membaca tulisan pada blognya. Baru ku sedar, mengapa sudah lama beliau tidak meng’update’ blognya. Rupa-rupanya dia terlantar di hospital dalam jangka waktu yang begitu lama.

Akhir sekali, sebelum beliau meninggalkan dunia yang fana ini, ku ada emelkan sesuatu kepada Tuan Haji Azizi bin Abdullah, dan kemudian dia terus forwardkan emel tu terus kepada Dinsman. Tuan Dinsman pun bagus juga. Ku ingin menimba ilmu pada kedua-dua penulis ini kerana setiap kalimah yang diungkapkan itu bersifat kritis dan boleh membuat anda berfikir untuk beberapa kali.

Kepergiannya bertemu Ilahi bagi diriku jelas terasa walaupun tidak pernah bersua muka, berbicara, bersembang, jauh sekali bersalam. Bagaimana boleh ini terjadi ? Sudah tentu jawapannya adalah hasil tulisan tangan yang membawa pengertian pada kehidupan seorang insan terhadap Allah Taala. Itulah bekalan ampuh yang bukan sahaja dikira sebagai amalan soleh, tetapi kebaikannya itu akan terus berpanjangan walaupun si empunya nama sudah tiada di muka bumi ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s