Penghujung Ramadhan

Posted on Updated on

Di penghujung terawih terasa sayu. Ramadhan sudah tiba ke ufuknya. Walaupun hanya 8 rakaat plus 3 witir, tetapi ia cukup bermakna buat si hamba yang mendambakan keampunan dan rahmatnya. Cukup bererti bagi hamba yang terlalu banyak dosa dan hina. Awalnya rahmat, ditengahnya keampunan dan penghujungnya adalah bebas daripada api neraka. Tiada bulan yang sehebat Ramadhan. Dan tiada Tuhan melainkan Allah. Itulah takrifan secara relatifnya.

Suasana santai mengecapi terawih tidak akan dirasai pada bulan yang lain. Keasyikan mendengar kalam-kalam Allah yang dibaca huffaz, mampu menyentuh hati yang leka bingkas sedar, air mata yang sukar untuk menangis, tiba-tiba tertumpah membasahi pipi. Kerdilnya diri ini apabila berada di hadapan ayat-ayat Allah, bila disebut golongan soleh, jauh sekali itu adalah diriku, tatkala dibaca golongan yang rugi, seumpama jari-jari ini menuding ke arahku.

Tiada terawih jika tiada Ramadhan, dan terawih wujud disebabkan Ramadhan. Di dalam penitian akhir menuju Ramadhan, akan bersua pula Syawal. Andai wujud sekelumit sifat taabbudiyyah pada diri, sudah tentu Syawal adalah pewaris mutlak selepas ketiadaan Ramadhan. Bermakna, sifat kehambaan pada Allah tidak boleh dilakukan secara ‘moody’ tetapi sentiasa berterusan, berstamina dan bermujahadah. Ramadhan hanya pencetus ke arah kebangkitan itu, Syawal itu penilainya. Beruntunglah bagi mereka yang redha, pasrah dan tunduk serta rela menjadi hamba pada Allah sepanjang Ramadhan ini. Ramadhan pada takrifan asalnya adalah batu panas, tetapi kepanasan itu umpama hawa sejuk bagi hamba yang taat padaMu ya Allah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s