Tak Rugi Merendah Diri

Posted on

Cuba tanya diri anda sendiri, mampukah anda terima sesuatu pandangan daripada orang yang lebih rendah taraf pendidikan daripada anda?  Atau bolehkah anda ‘consider’ dengan buah fikiran yang datang daripada orang yang lebih rendah darjatnya daripada anda ? Ataupun lebih muda daripada anda ?

Sekiranya jawapan anda tidak boleh, susah, no way, anda perlu renung dan baca ayat al Quran ini dengan hati yang terbuka, surah Hud ayat 27 yang bermaksud :

Maka berkatalah pemimpin-pemimpin yang kafir dari kaumnya : Kami tidak melihat kamu, melainkan sebagai seorang manusia biasa seperti kami, dan kami tidak melihat orang-orang yang mengikuti kamu, melainkan orang-orang yang hina dina di antara kami yang lekas percaya saja, dan kami tidak melihat kamu memiliki sesuatu kelebihan apapun atas kami, bahkan kami yakin bahawa kamu adalah orang-orang yang dusta

Dialog ini mengkisahkan tentang kaum nabi Nuh a.s ketika berdepan dengan golongan atasan daripada kaumnya. Sememangnya golongan atasan ini pada asalnya cerdik, bijak dan berkarisma tinggi dalam kepemimpinan, tetapi status dan darjat yang dimiliki itu menjadikan akal dan hati mereka buta apabila berhadapan dengan orang yang lebih rendah kedudukan di sisi mereka. Mungkin ini pantang namanya.

Andai kita menolak dan memperlekehkan orang yang lebih miskin dan tiada pendidikan itu dengan mengatakan mereka ini tidak tahu apa-apa. Kita silap sebenarnya. Islam tak pernah mengajar akhlak itu, malah baginda Rasulullah s.a.w juga pernah ditegur oleh Allah dalam surah Abasa. Sila rujuk asbabun nuzul surah Abasa, anda boleh dapat pencerahan sedikit mengenai isu ini. Pernah diceritakan dalam Majalah al Azhar, ada seorang ahli sains daripada Amerika Syarikat datang ke Mesir untuk mencipta satu mesin yang boleh menggantikan proses pengeraman telur daripada ibu ayam. Bermaksud, telur yang keluar terus daripada perut ibu ayam diambil dan dimasukkan dalam mesin untuk diproses terus menjadi telur ayam dan boleh dimakan tanpa melalui dahulu proses pengeraman.

Ahli saintis Amerika ini menemui kegagalan demi kegagalan untuk mencipta mesin ini. Sehinggalah datang seorang petani, juga seorang yang tua, tiada pendidikan khusus namun berpengalaman luas dalam bertani dan menternak haiwan. Dia mengemukakan cadangan kepada ahli sains tersebut supaya telur yang dimasukkan ke dalam mesin itu mesti ditelangkup setiap setengah jam. Teori ini timbul apabila si ibu ayam selepas 30 minit, telur yang di bawah pengeramannya pasti di terbalikkan untuk menyalurkan haba kepanasan pada telur-telur yang dikeramnya. Subhannallah. Macammana si ibu ayam boleh tahu masa 30 minit ? Ada jam Rolex di kakinya ? atau jam loceng yang menyedarkannya ? Jangan ditanya pada ku jawapan ini, tanyala pada si ayam sebelum disembelih. Hehehe.

Kita sambung balik. Teori yang diutarakan oleh seorang petani tua ini dipandang rendah dan ditolak mentah-mentah oleh saintis Amerika ini. Mana mungkin seorang saintis boleh mendengar cakap orang tua yang tiada pendidikan dan ‘kampung’ dengan perkembangan semasa. Jatuhlah martabat dan status Phd ni. Kajian tetap diteruskan, kegagalan demi kegagalan telah dialami oleh saintis ini, dan teori demi teori telah dicuba, cuma teori si tua petani ini sahaja yang belum diketengahkan. Maka saintis ini mencuba teori dan cadangan si tua petani ini. Tanpa diduga, teori itu realistik, kajian itu berjaya, mesin itu mengalami tahap inovasi dalam sejarah manusia dan ayam. Namun disebalik keberhasilan dan kejayaan itu, apakah si petani ini memohon untuk dibayar royalti hasil daripada idea itu ? Minta habuan wang ringgit apabila mesin itu berjaya dipatenkan ? Tidak sama sekali.

Lantaran itu, jadilah manusia yang tinggi ilmunya dan tinggi peribadi dan pekerti akhlaknya. Dalam hadis Rasulullah s.a.w ada menyebut :

Barangsiapa yang bersifat tawaduk (tidak meninggi diri) di kalangan manusia, nescaya Allah akan tinggikan darjatnya.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s