Dajal, Nabi Isa, Yakjuj dan Makjuj serta Imam Mahdi

Posted on

 

Alhamdulillah, hari ni telah berjaya khatam dua kitab. Punya khusyuk baca (bukan tido) sampai nak baca lagi dan baca lagi dua kitab ni. Sebelum ni tiada berminat untuk mengkaji dan mendalami tentang kewujudan Dajal, turunnya nabi Isa, turunnya Imam Mahdi dan lahirnya Yakjuj dan Makjuj, tetapi bila study di Uia, ada sorang sahabat Phd dari Pattani nama dia Syeikh Nuar, dia kaji tentang perkara ni, dan bila dengar dia ceritakan apa yang akan berlaku pada masa akan datang bersandarkan hadis-hadis yang sohih, timbul pula minat untuk mendalam ‘anbak’ ini. Surf internet, download kitab-kitab arab yang membahaskan isu ini.

Dua kitab itu adalah ‘al Masihud Dajjal Wa Yakjuk Wa Makjuj’ dikarang oleh Imam Qurtubi, Cetakan Maktabah al Taufiqiyyah, Mesir. Dan kitab yang kedua adalah ‘Nuzul Isab Ni Maryam Akhiruz Zaman’ (Turunnya Nabi Isa Pada Penghujung Zaman) dikarang oleh Imam Sayuti, dan ditahqiq oleh Saad Karim ad Dara’mi, Cetakan Dar Ibnu Khaldun. Perbahasan cukup menarik dan boleh dikongsi bersama dalam blog ini. Dan segala penceritaan ini berdalilkan hadis-hadis sohih menambahkan lagi kepercayaan dan keyakinan bahawa segala apa yang diberitahu oleh al Quran dan Rasulullah s.a.w itu benar dan pasti berlaku.

Kalau sebelum ini, apa yang ku tahu sebelum mendalami isu ini, dajal ini akan muncul pada akhir zaman, namun bila baca dua kitab ini, sebenarnya dajal itu sudah wujud di zaman Rasulullah s.a.w. Dan Dajal ini juga pernah dilihat oleh Saidina Umar dan anaknya Ibnu Umar. Dajal pada zaman Rasulullah s.a.w itu dikenali sebagai Abu Soyyad. Isu ni bukan terhenti setakat itu sahaja, sebabnya Rasulullah s.a.w sebelum lahirnya Abu Soyyad ini, telah memberitahu Ibnu Umar tentang ciri-ciri dajal dan sifat fizikal ibu dan bapa dajal. Nak tahu apa sifat dia, ‘to be continue in another post la’.

Ini baru muqaddimah sahaja, InsyaAllah ada rezeki, kita sama-sama kongsi berita ini sebagai panduan untuk melakukan persediaan daripada segi keimanan dan ketaqwaan serta bermuhasabah diri sendiri serta mengharapkan agar termasuk dalam golongan yang beriman dan bertaqwa.

 

Advertisements

3 thoughts on “Dajal, Nabi Isa, Yakjuj dan Makjuj serta Imam Mahdi

  arshad said:
  12/08/2012 at 7:42 am

  Mana sambungan dia Ustaz? Terima kasih.

   Naem responded:
   12/08/2012 at 7:56 pm

   InsyaAllah..gai(bahasa arab Mesir, maksudnya ‘coming soon)..hehe

  TMD said:
  06/09/2012 at 8:19 am

  can’t wait for the next episode…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s