Dedikasi Untuk Pengarang Kitab

Posted on

Dalam kitab arab “Taklimul Mutaallim” atau dalam ertinya “Pengajaran Bagi Penuntut Ilmu” adalah satu kitab tua yang sepatutnya dipelajari bagi mereka yang menuntut ilmu. Di sana terkandung adab-adab dan fasal-fasal dalam mensyarahkan tentang etika-etika sebagai penuntut ilmu Allah. Tatkala ku membaca kitab tersebut, ku doakan kepada pengarang kitab tersebut dengan doa, ” Qolal Muallifu Rahimahullahu Taala, Wa Nafaa’na Bihi Wa Bi Umuurihi Fid Darain, Amiin”. Yang bermaksud : “Telah berkata oleh pengarang kitab ini yang dibawah rahmat Allah Taala, dan adalah kami telah mengambil manfaat daripadanya (pengarang) dan segala perkara-perkara yang bersangkutan dengannya untuk kepentingan dunia dan akhirat, Amiin.

Itulah adab yang telah tok guru ajarkan pada ku apabila ingin membaca kitab-kitab yang dikarang oleh ulama-ulama besar, mudah-mudahan doa tersebut memudahkan untuk belajar apa yang terisi dalam kitab penulis, sebagai memohon keizinan membaca, memanfaatkannya lantas menjadi sebagai satu wasilah untuk mencari kebenaran dan menghapuskan kejahilan dalam diri pembaca. Semasa membaca kitab tersebut, si penulis telah mendatangkan satu baris ayat yang cukup membuat pembaca boleh terfikir beberapa kali untuk memahami maksud di sebalik ayat tersebut. Dia menyebut ” Innal Insaana La Yakfuru Bil Maksiah, Walakin Yakfuru Bitarkil Hurmah “. Bermaksud : Sesungguhnya insan itu tidak dihukum kufur dengan melakukan maksiat, akan tetapi dihukum kufur apabila meninggalkan kemuliaan Islam. Tepat sekali, diakui sememangnya si pelaku maksiat tidak akan dihukum sebagai kufur selagi mana maksiat yang dilakukan itu tidak melibatkan dosa syirik kepada Allah Taala. Cuma gelaran ‘fasik’ itu sudah confirm melekat dalam dirinya. Tetapi, apa yang dimaksudkan dengan meninggalkan kemuliaan Islam?

Dalam kitab ini telah menyebut, ianya mengharamkan sesuatu yang halal dan menghalalkan sesuatu yang haram. Ataupun mungkin juga seseorang itu mengetahui perkara itu haram, dan melakukannya dihukum berdosa, tetapi dia tetap juga melakukan perkara tersebut. Boleh juga diertikan sebagai menghina atau memperlekehkan kemuliaan Islam seperti al Quran, as Sunnah dan segala hukum-hakam Islam. Namun begitu, apa yang boleh difahami bahawa tidak semua maksiat itu boleh membawa kepada kekufuran, akan tetapi, takrifan “meninggalkan kemuliaan Islam” itu boleh dihukum maksiat sekaligus jatuh kufur. Pakej dua dalam satu. Dan banyak lagi yang boleh diambil pengajaran dan faedah daripada kitab ini. Cubalah untuk baca kitab ini, pasti anda merasai diri anda ‘zero’ dari rahmat dan barakah Allah dalam pencarian menuntut ilmu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s