Jangan Jadi Cap Ayam

Posted on

Dalam meniti kehidupan di dunia ini, pelbagai rintangan akan ditempuhi oleh setiap manusia. Dan macam-macam pengalaman yang dirasai dalam proses meniti usia hari demi hari. Ada pengalaman yang negatif dan ada positif. Sebab itu dalam al Quran, apabila Allah menyebut tentang dosa dan akibat daripada melakukan dosa tersebut, selepas itu Allah datangkan ayat taubat atau ayat yang menyuruh manusia memohon istighfar pada Allah. Jika pada mulanya Allah menyebut azab neraka, dipenghujungnya pasti Allah akan sebut nikmat syurga. Jika diawal ayat Allah menyebut rintangan dan cabaran tugas dakwah, selepas itu ada ayat yang menceritakan hasil daripada kesabaran melaksanakan tugas itu. Dalam kehidupan manusia juga begitu. Mustahil sifat positif dan mahmudah itu hak milik peribadi. Mesti ada negatif, hanya diri sendiri yang tahu. Confirm diri kita berdosa kerana kita bukanlah nabi dan rasul. Perkara ini ada disebut oleh Imam Ghazali dalam kitabnya Ihya’ Ulumuddin dan Syarah Kitab Hikam al A’toiyyah oleh Dr. Saied Ramadhan al Buthi.

Namun semua itu tiada ‘ruh’ jika setiap pengalaman negatif yang diharungi itu tidak diambil manfaat dan diperbaiki dalam proses menjadi seorang muslim yang mempunyai minda dan akhlak kelas pertama. Diri sendiri terus berada dalam kerugian dan seringkali jatuh pada lubang yang sama. Adalah menjadi kemestian setiap perkara negatif itu di’convert’ menjadi lebih ‘evo’ positifnya. Kuatkan mujahadah, semangat dan tidak mudah putus asa dalam melakukan perubahan. Pernah sekali dengar kuliah yang disampaikan oleh sahabat Tabligh, dia cakap begini ‘setiap perkara maksiat tu semuanya pakai duit, nak pergi kelab malam pakai duit, nak minum arak kena ada duit, nak berjudi mesti lagi banyak pakai duit, tapi bila buat pahala tak perlu duit pun, nak solat, puasa, berzikir, baca Quran, dengar kuliah kesemuanya adalah percuma ‘no charge at all’. Ada benar jugak nasihat yang disampaikan itu.

Lantaran itu, gunakanlah setiap nikmat yang diberikan oleh Allah itu untuk terus cuba berubah dan berubah menjadi insan yang paling disukai oleh Allah S.W.T. Andai pada zaman ini manusia berebut-rebut menjadi artis yang glamour disisi manusia, apakah tidak boleh untuk  kita mencabar diri dan cuba untuk menjadi insan yang glamour di sisi Allah. Itu adalah yang lebih utama. Justeru, jadilah seorang mukmin kelas pertama, dan jangan sesekali jadi cap ayam. Hehehe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s