Boleh Laksanakan Hudud Tapi Dengan Syarat ?

Posted on Updated on

Mutakhir ini isu hudud kerap dibahaskan. Ada yang berkeras ingin melaksanakan hudud, ada yang menentang dan ada pula yang mengambil pendirian atas pagar. Pendirian tentang isu ini bergantung kepada tahap kefahaman masing-masing tentang hudud. Sudah tentu bagi mereka yang bidang dan lapangan tentang hudud, semestinya berkehendak agar hudud dilaksanakan tanpa ada prejudis. Ini hukum Allah, beri kebebasan kepada Kelantan untuk melaksanakannya. Lagipun Kelantan telah mengiktiraf negerinya adalah Serambi Mekah, bersedaya upaya menitikberatkan ruh syariah dalam pentadbiran, ekonomi dan sosial walaupun ada usaha memperlekeh dan menyekatnya.

Syarat apa lagi yang boleh membenarkan Kelantan melaksanakan hudud ini ? Jika syaratnya Menteri Besar mesti kelulusan agama, syarat itu sudah lebih dari cukup. Bukan sahaja Menteri Besarnya ‘tok guru’ tetapi exconya juga adalah sebatian antara ulama’ dan umara’. Jika syaratnya juga mesti masjid-masjid dan surau-surau bersepah di setiap daerah. Syarat itu pun dah dikira ‘settle’. Bukan itu sahaja, jika negeri-negeri lain pertumbuhan pusat judi, kelab malam dan hiburan semakin hari semakin berputik, negeri Kelantan pula dipenuhi dan ditumbuhi dengan pondok-pondok agama yang menjadi tradisi dan nadi utama rakyat Kelantan. Jika syaratnya, mesti tunggu turun Nabi Isa dan Imam Mahdi dulu baru boleh laksanakan hudud, waaahhh, ini sudah lebey. 20 tahun kerajaan Kelantan tunggu, bukan sedikit masa tu.

Bagi mereka yang masih samar-samar tentang hudud, jangan mengeluarkan sebarang kenyataan tanpa memahami, mendalami dan menekuni isu ini dengan semasak-masaknya. Ditakuti, jatuh akidah dan syahadah sebagai seorang muslim apabila mempertikaikan dan menafikan ianya, iaitu hudud tidak sesuai dilaksanakan di Malaysia. Tanyalah ulama’-ulama’ yang thiqah jika ada keraguan dan kemusykilan. Jangan ditanya ulama’ suuk, bukan pencerahan yang ditunjukkan, tetapi kegelapan dan kesesatan akan ditemui. Kadang-kadang dalam isu ini juga hendak ku sumpah seranah kepada seluruh pejuang kebebasan yang kononnya memperjuangkan hak asasi manusia. Bila Kelantan mewajibkan seorang perempuan itu memakai tudung, maka muncullah pejuang-pejuang kebebasan keluar dari gua mana ntah, tiba-tiba menentang syariat ini kerana tidak memberikan wanita kebebasan untuk memilih sama ada memakai tudung atau tidak. Bila Kelantan melarang wanita membuka aurat pada iklan-iklan komersial, bangunlah pejuang kebebasan mempertikaikan hukum itu dengan slogan ‘di mana kebebasan?’

Tetapi apabila seluruh rakyat Kelantan memberikan mandat dan watikah kepada Kerajaan Kelantan untuk melaksanakan hudud, untuk keluar dari kepompong undang-undang buatan manusia ke undang-undang buatan Allah, tiada satu suara pun dari pejuang kebebasan berbisik, inikan pula berteriak memperjuangkannya. Mengaum jauh sekali. Jadi ku ingin memulangkan kembali slogan yang sering mereka perjuangkan ‘di mana kebebasan?’. Dan di mana kebebasan rakyat Kelantan untuk melaksanakan hudud ?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s