Sorry, I’m Extremely Busy

Posted on Updated on

Kesibukan membuat seseorang itu lupa dan terlepas pandang banyak perkara. Bila seseorang datang menuntut janji atau mengingatkan sesuatu yang dilupakan, jawapannya mudah sekali, sibuk. Sibuk macammana yang dimaksudkan itu ? Adakah sesibuk Rasulullah s.a.w ? Atau sibuk mengejar habuan duniawi yang tak sudah-sudah ? Atau sibuk dengan masalah yang terus menerus menimpa hari demi hari. Rasulullah s.a.w tidak pernah menolak, memungkiri janji atau melupakan sesuatu perkara seterusnya memberikan jawapan sibuk. Setiap permintaan sahabat dipenuhkannya, setiap janji tidak dilupai dan ditunaikannya. Cuma umatnya akhir zaman ini yang terlalu sibuk mengalahkan Rasulullah s.a.w.

Rasulullah s.a.w sibuk dengan ibadah kepada Allah.

Diceritakan, ketika Rasulullah s.a.w bermalam di rumah Aisyah r.a, dan malam itu adalah gilirannya bersama Rasulullah s.a.w, Rasulullah baring disisi Aisyah akan tetapi matanya tidak boleh lelap. Aisyah bertanyakan kenapa. Rasulullah ingin memberitahu satu perkara, namun khuatir Aisyah akan kecil hati. Setelah didesak oleh Aisyah, Rasulullah s.a.w memberitahu ingin beribadah kepada Allah di malam itu, dan Rasulullah takut untuk memberitahu hasratnya itu takut-takut Aisyah kecewa kerana Rasulullah s.a.w mengabaikannya apabila tiba gilirannya bermalam bersama Aisyah. Aisyah sedikit pun tidak kecil hati, malah menyokong kehendak suaminya itu dan turut serta bersama Rasulullah s.a.w beribadah.

Sibuknya Rasulullah s.a.w beribadah sehingga tidak mahu terlepas merasai kemanisan itu. Kita pula terlalu sibuk mengejar dunia sehingga tiada masa untuk ke surau, solat jemaah,  solat sunat, zikir, baca Quran, dengar kuliah atau berdakwah. Bila orang tanya, awak busy ke sekarang ? Kita jawab, busy giler. Busy giler merujuk kepada busy dalam hal duniawi. Terlalu janggal rasanya bila orang bertanyakan sama ada kita busy atau tidak, kita jawab busy beribadah. Andai terasa ianya janggal, no komen, faham-faham sendiri la.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s