Aku Bukan Lee Chong Wei : Siri 1

Posted on Updated on

Malam ni ada match Badminton di Johor Jaya. Ramai tim-tim power turun gelanggang untuk menunjukkan kejaguhan masing-masing. Ku pun tidak terkecuali untuk keluar dari belenggu cap ayam. Ku tidaklah sehebat Chong Wei, jauh sekali Lin Dan. Setaraf Pete Gade pun jadila. Takdela, saja melawak. Namun, berbekalkan semangat, skills dan keyakinan, datanglah apa jua lawan takkan ku undur walau selangkah. Smash mesti berdesup, backhand mesti power macam Taufik Hidayat dan paling penting adalah stamina, mesti berkuasa macam Power Root. Jika takde apa yang disebutkan tadi, lebih baik jadi Umpire je.

Berbadminton mesti ada persefahaman ketika beregu. Andai pasangan sering buat kesilapan, jangan diherdik, ditengking atau diprotes. Biarkan aje. Biarkan dia belajar dalam suasana kebahagiaan dan keceriaan walaupun jiwa dan perasaan anda dirundung halilintar 7 petala bumi dan langit. Di situlah ada silibus belajar bersabar mengawal perasaan. Berasa tenang dalam keadaan yang hingar bingar. Dan yang paling penting adalah, dengan menghargai pasangan anda walaupun dia sering melakukan kesalahan mudah.

Jika pasangan anda suka bermain di net, maklumkan dia bahawa bermain di net berisiko tinggi. Kena lakukan pukulan forehand ke belakang, tetapi jangan half court, nanti ada cop mohor Yonex@Protech@RSL@RCL di dahi anda. Andai dia gemar pukulan forehand ke belakang, tetapi selalu out, bimbinglah dia supaya smash bila bola tinggi atau adjust semula power tangan dia tu dengan mengajarnya cara placing, itu lebih selamat tetapi jangan selalu ditunjukkan, nanti pihak lawan dapat baca.

Jika pasangan anda suka smash, tetapi selalu tersangkut di net. Tunjukkan dia cara smash dengan teknik yang betul, iaitu dengan menggunakan pergerakan di pergelangan tangan sahaja, bukannya seperti menghayun atau melibas semak samun di belakang rumah. Dengan tunjuk ajar yang dipamerkan itu, mudah-mudahan dengan minat dan rasa ingin menjadi seperti Chong Wei, pasangan anda akan cepat belajar. Tetapi kalau takde minat, lebih baik anda cari partner lain atau main single je.

Semasa berbadminton, kejujuran perlu ada. Sebabnya apabila bermain secara unformal, umpire, penjaga garisan tidak disediakan. Sebab ini bukannya tournament All England ke All Togo ke All Bucina Faso ke. Jika pihak lawan smash dan masuk, maka kita tak boleh katakan out, kena jujur dan amanah. Tetapi, andai dia smash dan sememangnya out, tetapi kita cakap in, itu ‘bejuruh’ namanya atau boleh juga dikatakan sedekah ‘point’ kepada pihak lawan.

Menyusul nanti Siri 2.

Advertisements

One thought on “Aku Bukan Lee Chong Wei : Siri 1

    mujahidmukminjahid said:
    20/01/2012 at 9:34 am

    huah huah huah….lawak men..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s