Siri 2 : Aku Bukan LCW

Posted on Updated on

Berbadminton perlu kepada kepandaian dalam mengatur bola mengikut kesesuaian keadaan dan kelemahan pihak lawan. Walaupun anda memiliki smash yang padu, backhand yang mantap, pukulan forehand yang tinggi, namun jika lemah pada hantaran bola, ini akan memberikan kelebihan pada pihak lawan untuk mengutip mata demi mata. Memang tidak dinafikan bahawa kekuatan perlu, tetapi kekuatan berfikir, helah, tipu daya adalah lebih didahagakan ketika anda menghadapi lawan.

Gabra, cemas, kelam kabut adalah tekanan ketika anda berada pada perlawanan yang sebenar. Perkara ini yang mesti ditangani dahulu berbanding perkara lain. Ini kerana, bila anda berada dalam kondisi gabra, kalut, cemas yang pada asalnya smash anda tiada bayangan, akan bertukar jadi berbayang-bayang, backhand yang sebelum itu seumpama backhand Taufik Hidayat telah menjadi Tiada Hidayat, dan yang lebih parah lagi bila servis anda sentiasa short, long atau tersangkut di net. Itu semua adalah tanda-tanda kiamat bagi pemain badminton untuk cepat bungkus. Untuk menangani masalah ini bukannya dengan minum 100plus, mahupun disuntik steroid. Semuanya bergantung pada diri anda sendiri.

Tidak dinafikan bahawa racket memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan permainan anda agar lebih efisyen. Skills dan alat yang menterjemahkan skills (racket) mesti seimbang untuk menghasilkan gaya permainan yang cukup digeruni. Jika anda sehebat Lee Chong Wei tetapi menggunakan racket jenama cap ayam, secara langsung permainan anda pada mulanya macam Lin Dan, akhirnya jadi Tak Dan. Jangan pula jenama racket anda tip-top, gaya pakaian seiras bintang sukan, tetapi skills cap ayam, ini akan membuatkan telinga anda berdesing lantaran dijadikan bahan sindiran oleh pihak lawan. Belajar merendah diri sepertimana ada ‘post’ yang telah ku submit dalam blog sebelum ini.

Jangan buat kesilapan. Itulah perkara asas untuk mengutip mata. Sistem pemarkahan sekarang berlainan dengan sistem dahulu. Andai dahulu 15. Sekarang 21 telah game over. Cuma kelebihan sistem sekarang adalah betul-betul menguji kehebatan anda. Setiap mata itu dinilai daripada diri pemain. Jika anda hebat, mata mudah menjadi milik anda. Jika anda menikus, sudah tentu pihak lawan mudah meratah dan membelasah tanpa belas kasihan. Apapun ingat, jangan buat kesilapan mudah. Kutip seberapa banyak mata dan tiada enjoy dalam permainan. Ini kerana setiap mata yang anda kutip akan menaikkan semangat, dan setiap mata yang hilang, membuatkan kehidupan anda terus dibelenggu misteri.

Akan menyusul Siri 3.

One thought on “Siri 2 : Aku Bukan LCW

    mujahidmukminjahid said:
    20/01/2012 at 11:24 am

    dan aku terus misteri dari geng J.J…..arrgghhhhhhhhhhh!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s