Jangan Jadi Presiden

Posted on Updated on

Ku mempunyai ramai kawan dari Syria. Maksudku kawan arab. Tidak pernah sekali ku bertapak di sana. Hanya dengar dari dekat tentang kehebatan negara itu memprodukkan Dr. Wahbah Zuhaili, Dr. Saied Ramadhan al Buthi, Syeikh Abdul Qadir Diyyab dan lain-lain. Kehebatan ulama-ulama tersebut sekali gus menjadikan Syria masyhur daripada sudut ilmu. Dahulu, Syria dikenali sebagai Syam, dan nama Damsyik tetap kekal hingga kini. Seperti mana tempat lahir Imam Bukhari, di Bukhara, tetapi disebabkan umat Islam dijajah, Bukhara bertukar menjadi Uzbekistan. Namun, Syria tidak seglamor Damsyik. Ahli sejarah lebih menyebut nama Damsyik berbanding Syria walaupun Damsyik itu hanya sebahagian bandaraya bagi Syria. Sebagai contoh kitab Umara’ Dimasyak Fil Islam (Pemimpin-pemimpin Damsyik Pada Zaman Islam), karangan Syeikh Khalil bin Abik As Sofadi Solahuddin dan kitab Tarikhu Dimasyk (Sejarah Damsyik) dikarang oleh Ibnu Asaakir, kedua-duanya lebih berminat meletakkan nama Damsyik berbanding Syria.

Bashar Assad nama Presiden Syria. Hampir-hampir dengan nama ayahandaku.  Sudah 40 tahun beliau memerintah. Presiden itu adalah jawatan keturunan, bukan jawatan demokrasi. Demokrasi hanya sekadar magik yang mengaburi mata rakyat dan dunia luar, bahawa sistem pemerintahan yang diamalkan adalah adil dan tidak berlaku ketirisan. BA sepatutnya memberi khabar gembira kepada seluruh rakyatnya bertepatan dengan kehalusan istilah pada segi namanya. Hakikatnya, tidak. Bukan berita gembira, tetapi semacam khabar dari neraka yang bertujuan mengazab rakyatnya. BA tidak langsung menoleh sejarah pemerintahan dahulu, betapa adil dan saksama,  luhur dan murni dalam muamalah sesama manusia antara raja dan rakyat. Realitinya, BA telah melayan dan menyantun rakyatnya dengan peluru dan bedilan bom. Membunuh, memancung dan merobek hati saudaranya dengan penuh kezaliman hanya kerana mahukan dia turun dari takhta.

Takhta itu seumpama dadah bagi seorang pemimpin. Tiadanya boleh membawa mati, penghinaan, kemiskinan dan paria. Itulah yang berlaku ke atas Zainal Abidin (Tunisia), Mohd Ali Saleh (Presiden Yaman), Husni Mubarak (Mesir) yang semuanya dijatuhkan secara paksa dan tidak bermaruah kerana terlalu cintakan takhta. BA pula bakal menyusul untuk disungkurkan oleh rakyatnya sendiri. Takhta itu apa ? Analoginya mudah. Ia adalah pangkat, kedudukan, kuasa yang boleh mengawal kehendak orang bawahannya mengikut kehendak orang atasan. Jika anda orang atasan, anda dipanggil dewa, keputusan dan pandangan anda adalah suci dan tiada kelemahan, tiada siapapun yang boleh mengkritik, hatta ulamak (ular dalam semak). Sekiranya anda orang bawahan, senang cerita, andalah pencacai angkat tong najis.

Macam kacau aje istilah tu. Taklah. Itulah kebenarannya. Tidak semua orang boleh menerima kebenaran. Walaupun kebenaran itu berada di hadapan batang hidungnya, jelas dan nyata di depan mata. Firaun bukannya rabun semasa mukjizat nabi Musa mengkokak seluruh ular kepunyaan ahli sihirnya, dia nampak, tapi buat dunno sebab dia pemerintah. Rujuk dalam al-Quran tentang kisah Firaun. Firaun apabila risau digulingkan pada masa akan datang, dia bagi arahan supaya semua anak lelaki yang dilahirkan mesti dibunuh. Firaun tak bunuh anak lelaki, yang buat kerja durjana itu adalah askar-askarnya. Firaun hanya pandai berak. Yang menghidu, melihat dan mengepam najis itu adalah pencacainya. Dalam masalah ini siapa yang patut dihukum? Ada tiga pandangan ulamak dalam perkara ini, inipun ku ambil daripada pandangan Dr. Saad Hilali, Ustaz Feqh Muqarran di Universiti al Azhar. Pandangan pertama, orang yang bagi arahan bunuh. Kedua, orang yang melaksanakan perintah bunuh, dan yang ketiga, dua-dua dikenakan hukuman. Namun, dalam undang-undang sivil, orang yang melaksanakan perintah bunuh itu mesti dihukum.

Kebebasan itu adalah sebahagian daripada Islam. Apa yang dipraktiskan oleh BA itu telah menelanjangi norma kebebasan yang dianjurkan oleh Islam. Jika Allah yang menciptakan, mematikan dan menghidupkan  manusia amat berhak untuk memaksa hambanya menyembah dan sujud kepadaNya, tetapi  telah memberikan kebebasan kepada manusia untuk beragama, siapakah engkau wahai BA untuk menghalang rakyat bangkit menuntut kebebasan? Bagi rakyat Syria, kebebasan itu hanya dengan BA digulingkan.

Zainal Abidin (tolak) Mohd Ali Saleh (tolak) Husni Mubarak (tolak) Bashar Assad = KEADILAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s