Mari Bercerita 2

Posted on Updated on

Kisah Qarun Ditelan Bumi

*These two stories was created is to fulfilled my friends need to get prepare for their pupils during Islamic Lecture Contest inter school. One for boy and one for girl. Good luck !

Kisah Qarun adalah kisah seorang manusia yang hidup di zaman nabi Musa a.s yang mana Allah Taala telah mengurniakan kekayaan dan keluasan harta, namun dia beranggapan bahawa kekayaan yang dimilikinya itu adalah hasil daripada diri dan usahanya, bukan anugerah daripada Allah S.W.T. Perkara ini telah diberitahu oleh Allah Taala dalam surah Al Qasas ayat 78 yang bermaksud : Qarun berkata, sesungguhnya aku hanya diberi harta itu adalah kerana ilmu yang ada padaku. Menurut Imam Qurtubi, Qarun ini kaya disebabkan oleh beliau merupakan orang kanan Firaun, ada juga berpendapat yang Qarun ini telah mewarisi khazanah kekayaan yang dimiliki nabi Yusuf a.s, dan ada juga yang mengatakan bahawa Qarun ini kaya disebabkan kemahirannya menguasai ilmu kimia.[1]  Jumlah harta dan kekayaan Qarun ini telah digambarkan oleh Allah Taala dalam surah al Qasas ayat 76 yang bermaksud : Sesungguhnya Qarun adalah termasuk kaum Musa, maka ia berlaku aniaya terhadap mereka, dan Kami telah menganugerahkan kepadanya perbendaharaan harta yang kunci-kuncinya sungguh berat dipikul oleh sejumlah orang yang kuat-kuat.

Apa yang menyedihkan, kekayaan yang dimiliki oleh Qarun ini, bukanlah digunakan untuk membantu dan menolong golongan susah yang hidup dizamannya, sebaliknya menjadikan Qarun semakin sombong dan bongkak kepada manusia, sekaligus menolak serta memperlekeh ajaran nabi Musa a.s. Ini bertepatan dengan firman Allah Taala surah Al Alaq ayat 6-7 yang bermaksud : Ketahuilah, sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas, kerana dia melihat dirinya serba cukup. Untuk membuktikan bahawa Qarun ini lebih hebat daripada nabi Musa a.s, beliau telah mempamerkan segala hartanya dan menunjukkan perhiasan kekayaannya untuk tontonan umum pada masyarakat di zamannya. Tujuannya adalah untuk menyatakan bahawa kekayaan itu adalah mulia dan kemiskinan itu adalah hina, sepertimana yang diberitahu oleh Allah Taala dalam surah Al Qasas ayat 79 yang bermaksud : Maka keluarlah Qarun kepada kaumnya dalam kemegahannya. Berkatalah orang-orang yang menghendaki kehidupan dunia, moga-moga kiranya kita mempunyai seperti apa yang telah diberikan kepada Qarun, sesungguhnya ia benar-benar mempunyai keberuntungan yang besar.

Qarun bukan sahaja sombong dan bongkak, tetapi Qarun juga adalah seorang yang zalim. Ini terbukti apabila Qarun telah membuat konspirasi menuduh dan memfitnah nabi Musa a.s melakukan zina dengan seorang perempuan. Qarun telah menggunakan segala harta dan kekayaan yang dimilikinya untuk  mengupah seorang wanita supaya mengaku telah melakukan zina dengan nabi Musa a.s, namun konspirasi itu gagal apabila Allah menurunkan kitab Taurat yang membebaskan nabi Musa a.s daripada difitnah oleh Qarun. [2] Segala kezaliman dan kesombongan Qarun ini terhadap nabi Musa a.s dan rakyat dizamannya, telah mengundang kemurkaan Allah S.W.T. Allah tidak suka kepada orang yang zalim, diktator dan penindas. Balasan di atas segala kejahatan Qarun ini telah termaktub dalam al Quran surah al Qasas ayat 81 yang bermaksud : Maka Kami benamkanlah Qarun berserta rumahnya ke dalam bumi. Maka tidak ada baginya suatu golongan pun yang menolongnya terhadap azab Allah, dan tiadalah ia termasuk orang-orang yang dapat membela dirinya.

Sebelum mengakhiri cerita ini, ada 2 pengajaran yang boleh diambil daripada kisah Qarun ini. Pengajaran pertama, kepentingan mengakui dengan penuh keimanan bahawa segala apa yang dimiliki oleh manusia itu sama ada kekayaan, kemewahan, kepandaian, kecantikan dan sebagainya, adalah datang dari kurniaan Allah Taala. Allah berkuasa untuk memberi segala nikmat pada sesiapa yang dikehendaki, dan Allah juga berkuasa untuk menarik nikmat itu kembali, jika nikmat yang dianugerahkan itu digunakan pada jalan yang dimurkai Allah S.W.T. Pengajaran kedua, keperluan bersyukur kepada Allah S.W.T atas segala nikmat yang diberikan kepada kita. Kesyukuran itu bukan sahaja perlu diterjemahkan dengan ketaatan pada segala perintah Allah S.W.T, tetapi mesti menggunakan segala kurniaan yang dianugerahkan oleh Allah Taala itu untuk berbakti kepada Islam dan manusia seluruh amnya. Sebelum saya mengakhiri cerita ini, izinkan saya untuk membaca sepotong ayat Al Quran ayat 12 yang berbunyi:

وَمَنْ يَشْكُرْ فَإِنَّماَ يَشْكُرُ لِنَفْسِهْ، وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللهَ غَنِيٌّ حَمِيْد

Dan barangsiapa yang bersyukur kepada Allah, maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri, dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.

[1]  الإمام القرطبي، تحقيق: د. عبدالله بن عبد المحسن التركي، الجامع لأحكام القرآن، (بيروت: مؤسسة الرسالة، ط 1، 1427هـ/2006م)، ج 16، ص 315

[2]  الإمام القرطبي، تحقيق: د. عبدالله بن عبد المحسن التركي، الجامع لأحكام القرآن، ج 16، ص 314

One thought on “Mari Bercerita 2

    azizat said:
    25/05/2012 at 11:40 pm

    best2..tapi terinigin nk tahu kisah nabi sulaiman..:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s