Salam Jumaat

Posted on Updated on

JumaatHari ini adalah Jumaat, 19 April 2013 bersamaan dengan 8 JamadilAkhir 1434H. Dalam bahasa arab, satu itu disebut wahid dan di situlah kalimah Ahad diambil, dua pula Ithnain dalam bahasa arab, dan dimelayukan menjadi Isnin, tiga pula Sulasa’ menjadi Selasa, Rabu pula diambil daripada kalimah Arbaa’h bermaksud empat, Khamis berasal daripada Khamsa bererti lima. Tetapi mengapa hari keenam tidak disebut sebagai Sadith ? Tetapi disebut Jumuah atau Juma’h dan melayunya Jumaat ? Jumuah atau Juma’h membawa makna berhimpun atau berkumpul. Menurut pandangan Imam Sya’rawi, dinamakan Jumuah@Juma’h kerana pada hari tersebutlah telah terciptanya bumi, dan pada hari itulah juga akan berlaku kehancuran dan leburnya bumi dan alam ini untuk menandakan berlakunya kiamat, seterusnya seluruh manusia dibangkitkan serta dikumpulkan di padang mahsyar dan ini bertepatan juga sebagai simbolik mengapa lelaki itu diwajibkan untuk pergi menunaikan solat Jumaat.

Nak tahu tak, dalam hukum Islam, sekiranya seorang lelaki itu enggan menunaikan solat Jumaat hukumannya boleh dipancung ! Tetapi yang sedihnya, ramai lelaki yang masih tidak menunaikan solat Jumaat zaman ini.

Tetapi tahukah anda, antara hari-hari yang disebut diatas hanya Jumaat dan Sabtu sahaja yang disebut dalam Al Quran. Yang lainnya tiada. Al Quran menyebut hari Jumaat dalam Surah Al Jumu’ah sendiri pada ayat ke 9 yang bermaksud :

Hai orang-orang yang beriman, apabila di seru untuk menunaikan sembahyang pada hari Jumaat, maka bersegeralah kamu kepada mengingati Allah dan tinggalkanlah jual beli, yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.

Manakala hari Sabtu pula, Allah menyatakan dalam Al Quran dalam Surah An Nisa’ ayat yang ke 47 yang bermaksud :

Hai orang-orang yang telah diberi Al Kitab, berimanlah kamu kepada apa yang telah Kami turunkan (Al Quran) yang membenarkan Kitab yang ada pada kamu sebelum Kami merubah muka kamu, lalu Kami putarkan ke belakang atau Kami kutuk mereka sebagaimana Kami telah mengutuk orang-orang yang berbuat maksiat pada hari Sabtu dan ketetapan Allah pasti berlaku.

Ada lagi ayat Al Quran yang sebut tentang hari Sabtu. Boleh rujuk pada surah Al Baqarah ayat 65, Surah An Nisa’ ayat 54, Surah An Nahl ayat 124 dan Surah Al A’raf ayat 163. Sifir yang mesti ingat dalam kepala kita, bila sebut je hari Sabtu dalam Al Quran, pasti kesemuanya berkenaan dengan orang Yahudi.

Akhir kata, Salam Jumaat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s