Kalaulah…

Posted on

Sh

Pernah tak kita terfikir kenapa kita berada di posisi sekarang? Bagi yang telah melalui fasa penting dalam hidup seperti tamat belajar, bekerja, berkeluarga dan seumpamanya, adakah disebabkan pilhan yang kita buat atau sebab taqdir Allah? Kadang-kadang, bila sampai satu tahap dalam kehidupan ni, terdetik dalam hati ayat yang yang macam ni: “Oh how I wish I were….” atau “Kalaulah aku….”.

Oh no no no…Jangan sekali-kali terlintas begitu. Ini antara ayat atau pemikiran yang boleh menyebabkan si pelakunya mempunyai akhlak yang buruk. Tau kenapa?

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah Sallallaahu ‘Alayhi Wa Sallam pernah bersabda: ‘ Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata: ‘KALAULAH’ aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah: Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘KALAU’ akan membukakan pintu amalan syaitan.’

[Riwayat Muslim]

Kata-kata begini menggambarkan seolah-olah si pelaku tidak bersyukur dengan apa yang telah ditakdirkan untuknya dan menganggap takdir yang lain adalah lebih baik jika jalan lain yang dipilih. Sebagai contoh, bagi yang dah berkahwin mengharapkan menjadi bujang lagi supaya tidak terikat dengan komitmen terhadap pasangan dan anak-anak. Senang nak sambung belajar. Senang outstation. Macam-macam senangnya…

Malah lebih teruk lagi si pelaku seolah-olah mengatakan Allah ‘tersilap’ menetapkan jalan hidupnya. Seolah-olah dia lebih tahu mana yang baik dan mana yang buruk untuk dirinya lebih dari Allah. Na’uzubillah.

Dan dengan berkalau-kalau ni sebenarnya membuka pintu amalan syaitan. Pintu banyak pintu. Jadi pintu yang mana?

Pintu kepada bersangka buruk. Bila dah bersangka buruk dengan Allah, bagaimana nak bersangka baik dengan manusia kan? Ia juga akan membuka pintu kesedihan, penyesalan, dan mungkin kebencian yg susah untuk dihilangkan dari hati yang terjangkit dengan ‘penyakit kalau’ ini.

Jadi berbalik kepada soalan tadi. Siapa yang menetapkan jalan hidup kita? Hanya Allah saNya yang menetapkan perjalanan hidup kita. Dia yang melorongkan kita membuat pilihan agar kita berada di posisi sekarang, seperti yang dikehendakiNya.

Cuma, janganlah pula kita berserah saja dengan mengatakan “Allah dah tetapkan perjalanan hidup ni. Ikut jelah, tak payah buat apa-apa” (Ini dah masuk fahaman Jabariyah. Jangan terjerumus ke dalam fahaman ini.)

Kita merancang, Allah merancang dan menentukan segalanya. Jika inginkan sesuatu, 3 saja yang perlu dilakukan – Berdoa, Berusaha, Tawakaltu ‘alallah (Berserah kepada Allah).

Wallahu’alam.

* Artikel ini adalah hakmilik kepada empunya emel tmdw@live.co.uk, terima kasih atas sumbangan artikel ini. Maat atas keterlewatan untuk post artikel ini.

One thought on “Kalaulah…

    TMD said:
    21/07/2013 at 2:43 am

    Alhamdulillahi ladzi bini’matihi tatii musholihat. Terima kasih kerana upkan post ni dalam bulan Ramadhan…Semoga kita semua mendapat manfaat dan Redha Allah semata yang diharapkan…amin..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s