Kreatif

Kerana Terlalu..

Posted on

Kerana terlalu banyak makan lemang, membaca dan menulis sedikit..

Kerana terlalu banyak makan lemang, kerja ringan menjadi himpit..

Kerana terlalu banyak makan lemang, lontong, ketupat, nasi impit perut nipis jadi buncit..

Hanya kerana terlalu banyak makan, tiada ibadah yang digamit..

Jangan disalahkan lemang, lontong, ketupat, rendang, rempeyek, maruku dan semperit..

Jangan disalahkan ramuan opah, nenek dan makcik yang mengadun perit..

Salahkan sendiri, gelodak perut yang tidak pernah serik dan sempit..

Advertisements

Believe In Yourself

Posted on

Believe in yourself when things aren’t going just right,

You’ll find the power to set things straight,

Believe in yourself when a challenge lies ahead,

You have a strong spirit that can conquer any obstacles.

…………………………………………….

Believe that u have the destiny,

The innate ability,

To become all you expect of life.

You may be going through some difficult time,

Wondering about how things will turn out.

Find the meaning of life’s struggles and accomplishments.

Don’t put away the dreams inside you.

Be hopeful and determine to make yourself exactly what you want to be.

Believe in yourself, nothing is beyond your reach.

Siri 2 : Aku Bukan LCW

Posted on Updated on

Berbadminton perlu kepada kepandaian dalam mengatur bola mengikut kesesuaian keadaan dan kelemahan pihak lawan. Walaupun anda memiliki smash yang padu, backhand yang mantap, pukulan forehand yang tinggi, namun jika lemah pada hantaran bola, ini akan memberikan kelebihan pada pihak lawan untuk mengutip mata demi mata. Memang tidak dinafikan bahawa kekuatan perlu, tetapi kekuatan berfikir, helah, tipu daya adalah lebih didahagakan ketika anda menghadapi lawan.

Gabra, cemas, kelam kabut adalah tekanan ketika anda berada pada perlawanan yang sebenar. Perkara ini yang mesti ditangani dahulu berbanding perkara lain. Ini kerana, bila anda berada dalam kondisi gabra, kalut, cemas yang pada asalnya smash anda tiada bayangan, akan bertukar jadi berbayang-bayang, backhand yang sebelum itu seumpama backhand Taufik Hidayat telah menjadi Tiada Hidayat, dan yang lebih parah lagi bila servis anda sentiasa short, long atau tersangkut di net. Itu semua adalah tanda-tanda kiamat bagi pemain badminton untuk cepat bungkus. Untuk menangani masalah ini bukannya dengan minum 100plus, mahupun disuntik steroid. Semuanya bergantung pada diri anda sendiri.

Tidak dinafikan bahawa racket memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan permainan anda agar lebih efisyen. Skills dan alat yang menterjemahkan skills (racket) mesti seimbang untuk menghasilkan gaya permainan yang cukup digeruni. Jika anda sehebat Lee Chong Wei tetapi menggunakan racket jenama cap ayam, secara langsung permainan anda pada mulanya macam Lin Dan, akhirnya jadi Tak Dan. Jangan pula jenama racket anda tip-top, gaya pakaian seiras bintang sukan, tetapi skills cap ayam, ini akan membuatkan telinga anda berdesing lantaran dijadikan bahan sindiran oleh pihak lawan. Belajar merendah diri sepertimana ada ‘post’ yang telah ku submit dalam blog sebelum ini.

Jangan buat kesilapan. Itulah perkara asas untuk mengutip mata. Sistem pemarkahan sekarang berlainan dengan sistem dahulu. Andai dahulu 15. Sekarang 21 telah game over. Cuma kelebihan sistem sekarang adalah betul-betul menguji kehebatan anda. Setiap mata itu dinilai daripada diri pemain. Jika anda hebat, mata mudah menjadi milik anda. Jika anda menikus, sudah tentu pihak lawan mudah meratah dan membelasah tanpa belas kasihan. Apapun ingat, jangan buat kesilapan mudah. Kutip seberapa banyak mata dan tiada enjoy dalam permainan. Ini kerana setiap mata yang anda kutip akan menaikkan semangat, dan setiap mata yang hilang, membuatkan kehidupan anda terus dibelenggu misteri.

Akan menyusul Siri 3.

Aku Bukan Lee Chong Wei : Siri 1

Posted on Updated on

Malam ni ada match Badminton di Johor Jaya. Ramai tim-tim power turun gelanggang untuk menunjukkan kejaguhan masing-masing. Ku pun tidak terkecuali untuk keluar dari belenggu cap ayam. Ku tidaklah sehebat Chong Wei, jauh sekali Lin Dan. Setaraf Pete Gade pun jadila. Takdela, saja melawak. Namun, berbekalkan semangat, skills dan keyakinan, datanglah apa jua lawan takkan ku undur walau selangkah. Smash mesti berdesup, backhand mesti power macam Taufik Hidayat dan paling penting adalah stamina, mesti berkuasa macam Power Root. Jika takde apa yang disebutkan tadi, lebih baik jadi Umpire je.

Berbadminton mesti ada persefahaman ketika beregu. Andai pasangan sering buat kesilapan, jangan diherdik, ditengking atau diprotes. Biarkan aje. Biarkan dia belajar dalam suasana kebahagiaan dan keceriaan walaupun jiwa dan perasaan anda dirundung halilintar 7 petala bumi dan langit. Di situlah ada silibus belajar bersabar mengawal perasaan. Berasa tenang dalam keadaan yang hingar bingar. Dan yang paling penting adalah, dengan menghargai pasangan anda walaupun dia sering melakukan kesalahan mudah.

Jika pasangan anda suka bermain di net, maklumkan dia bahawa bermain di net berisiko tinggi. Kena lakukan pukulan forehand ke belakang, tetapi jangan half court, nanti ada cop mohor Yonex@Protech@RSL@RCL di dahi anda. Andai dia gemar pukulan forehand ke belakang, tetapi selalu out, bimbinglah dia supaya smash bila bola tinggi atau adjust semula power tangan dia tu dengan mengajarnya cara placing, itu lebih selamat tetapi jangan selalu ditunjukkan, nanti pihak lawan dapat baca.

Jika pasangan anda suka smash, tetapi selalu tersangkut di net. Tunjukkan dia cara smash dengan teknik yang betul, iaitu dengan menggunakan pergerakan di pergelangan tangan sahaja, bukannya seperti menghayun atau melibas semak samun di belakang rumah. Dengan tunjuk ajar yang dipamerkan itu, mudah-mudahan dengan minat dan rasa ingin menjadi seperti Chong Wei, pasangan anda akan cepat belajar. Tetapi kalau takde minat, lebih baik anda cari partner lain atau main single je.

Semasa berbadminton, kejujuran perlu ada. Sebabnya apabila bermain secara unformal, umpire, penjaga garisan tidak disediakan. Sebab ini bukannya tournament All England ke All Togo ke All Bucina Faso ke. Jika pihak lawan smash dan masuk, maka kita tak boleh katakan out, kena jujur dan amanah. Tetapi, andai dia smash dan sememangnya out, tetapi kita cakap in, itu ‘bejuruh’ namanya atau boleh juga dikatakan sedekah ‘point’ kepada pihak lawan.

Menyusul nanti Siri 2.

Penghujung Ramadhan

Posted on Updated on

Di penghujung terawih terasa sayu. Ramadhan sudah tiba ke ufuknya. Walaupun hanya 8 rakaat plus 3 witir, tetapi ia cukup bermakna buat si hamba yang mendambakan keampunan dan rahmatnya. Cukup bererti bagi hamba yang terlalu banyak dosa dan hina. Awalnya rahmat, ditengahnya keampunan dan penghujungnya adalah bebas daripada api neraka. Tiada bulan yang sehebat Ramadhan. Dan tiada Tuhan melainkan Allah. Itulah takrifan secara relatifnya.

Suasana santai mengecapi terawih tidak akan dirasai pada bulan yang lain. Keasyikan mendengar kalam-kalam Allah yang dibaca huffaz, mampu menyentuh hati yang leka bingkas sedar, air mata yang sukar untuk menangis, tiba-tiba tertumpah membasahi pipi. Kerdilnya diri ini apabila berada di hadapan ayat-ayat Allah, bila disebut golongan soleh, jauh sekali itu adalah diriku, tatkala dibaca golongan yang rugi, seumpama jari-jari ini menuding ke arahku.

Tiada terawih jika tiada Ramadhan, dan terawih wujud disebabkan Ramadhan. Di dalam penitian akhir menuju Ramadhan, akan bersua pula Syawal. Andai wujud sekelumit sifat taabbudiyyah pada diri, sudah tentu Syawal adalah pewaris mutlak selepas ketiadaan Ramadhan. Bermakna, sifat kehambaan pada Allah tidak boleh dilakukan secara ‘moody’ tetapi sentiasa berterusan, berstamina dan bermujahadah. Ramadhan hanya pencetus ke arah kebangkitan itu, Syawal itu penilainya. Beruntunglah bagi mereka yang redha, pasrah dan tunduk serta rela menjadi hamba pada Allah sepanjang Ramadhan ini. Ramadhan pada takrifan asalnya adalah batu panas, tetapi kepanasan itu umpama hawa sejuk bagi hamba yang taat padaMu ya Allah.

Bila Azan Berkumandang

Posted on

                Bila azan berkumandang dicorong speaker karat surau, semua orang yang mengaku Islam dengar. Ada yang buat-buat tak dengar macam kebingitan siren ‘paper lama’. Sama ada wujud atau tak azan tu, ia takde bawa apa-apa makna. Sekali-sekali bilal tidak  mengazani surau, rasa aman dan tenang  menyerap masuk dalam diri yang penuh dengan suara syahwat dan nafsu. Sebab itu, apabila dada kosong dengan iman, segala medium kebaikan yang menyentuh hati atau jiwa, cepat-cepat terpadam bagai abu kertas yang baru mula membakar.  Orang menyedari kepentingan azan bila tiba bulan Ramadhan. Berkepentingan sebab perut dan tekak mereka yang tak sabar untuk mencekik juadah pelbagai yang berjaya membuatkan air liur mereka meleleh.

Muazzin yang menarik urat tekaknya mengajak manusia agar bersolat tidak rugipun dalam kamus pahala. Sekalipun beliau solat hanya dengan imam, ganjaran jemaah dan pahalanya cukup besar di sisi Allah. Tugas ni kerana Allah. Tiada gaji, elaun cola atau ot, cuma yang ada hanya pahala. Zaman sekarang orang menilai pahala itu tidak berharga. Nilai wang itu lebih tinggi daripada pahala. Kenapa aku cakap macam tu ? Senang je, andaikata orang Melayu pentingkan pahala, sudah tentu surau ini dibanjiri oleh jemaah. Yang ada, budak tak cukup baligh bergusti, berhambat. Apa kes. Lihatlah di Jusco, Giant, Tesco, Angsana, Kota Raya, malas lagi aku nak sebut. Walaupun tempat tu menghabiskan duit mereka dan ada yang sanggup berhutang, ianya masih menjadi tempat sembahan bagi manusia. Pergi surau, ada kena bayar, berhutang ? Bahkan, boleh tambah rezeki sebab kesyukuran atas nikmat yang diperolehi.

Seorang muazzin suara kena jaga. Jaga sekadar boleh bersuara. Lari pitching, tune, tu semua dunia. Yang penting, mukhlis. Itu syarat dalam semua ibadah pada Allah. Nanti sakit tekak tak boleh nak bertugas dan terpaksa ganti bilal lain. Tak semua boleh azan macam aku, ujar Pak Said, bilal Taman Sejati. Orang cakap aku azan macam Syeikh al Ghamidi. Sebodoh aku, Syeikh al Ghamidi tu imam, sejak bila turun pangkat jadi bilal. Kalau nak puji aku pun, agak-agak la. Komen Pak Said tak puas hati pada sahabatnya sebab puji tak ikhlas. Pak Said begitu komited pada tugasnya sebagai bilal. Tapi bukan bilal sepenuh masa, beliau hanya bertugas pada waktu Subuh sahaja. Walaupun sudah tua, masih mampu lagi untuk bangun pagi lebih awal, buka pintu surau, pasang lampu, bentang sejadah dan zikir dialunkan jika masih ada waktu sebelum azan.

Pernah lihat penyanyi jalanan yang menyanyi secara terbuka dengan harapan ada orang simpati dan hulurkan sedikit wang sebagai sumbangan. Konsepnya, ingin tarik perhatian orang ramai agar dengar, lihat, simpati dan hayati nyanyiannya seterusnya apa lagi, faham-faham sendiri. Begitu juga azan. Namun konsepnya berlainan. Merayu dan meminta orang yang mendengar azan tersebut, agar berhenti seketika daripada tugas, bangun daripada tidur, sedar daripada lalai mengingati dunia, untuk sama-sama menyembah Allah. Indahnya azan itu, dan pastinya ia mampu menghilangkan psiko anda.